2011-06-08 11:04:10• hírek • Szatmar.ro

Muaj thai, az egyik legkeményebb küzdősport

Iparosodott, high-tech és lassan már poszt-high-tech korunkban, amikor a Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint Földünk légszennyezettsége soha nem látott méreteket ölt, a Szatmár.ro hírportál úgy döntött, hogy a 2011-es esztendőt a egészségnek szenteli, ezért az Egészség Évévé nevezte ki.

Mens sana in corpore sano, mondták a régi latinok, tudván, hogy ép testben ép lélek, azaz csak testileg egészségesen élhet az ember teljes életet. Mivel egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb pillére a testmozgás, úgy döntöttünk, hogy minden egyes hónapban bemutatunk egy-egy olyan sportágat, amit olvasóink Szatmárnémetiben is űzhetnek. Az első két hónapban két labdás csapatsportágról volt szó, az ökölvívás után pedig most jöjjön egy egzotikus küzdősport, a thai boksz.

A muaj thai, amint azt hagyományosan Thaiföldön nevezik, a dél-kelet-ázsiai ország nemzeti sportja. A legenda szerint azóta, amióta 1560-ban Naresuen Simai király burmai fogságba került és csak úgy tudta kivívni a szabadságát, miután legyőzte a helyi bajnokot.

A thai boksz elsősorban a második világháború után tett szert világszerte népszerűségre, ám már a XX. század elején komoly modernizáláson esett át: 1921-ben vezették be a ringet, 1929-ben pedig a bokszkesztyűt. Szintén ekkor kezdte elveszíteni jelentőségét a kókuszdió is! A korábbiakban ugyanis kókuszdióból készült a mélyütés-védő és azzal mérték a menetek hosszát is: addig tartott a küzdelem, amíg a közepétől megszabadított gyümölcs héja el nem süllyedt a vödör vízben.


Muaj thai, azaz a thai boksz, az egyik legkeményebb küzdősport
Muaj thai, azaz a thai boksz, az egyik legkeményebb küzdősport


Akárcsak az ökölvívásban, a thai boksz esetében is több kisebb-nagyobb szervezet tartotta magát hivatottnak versenyeket szervezni és a sportág fejlődését meghatározni, mígnem 1995-ban a thaiföldi kormány létre nem hozta a World Muay Thai Councilt, amely egységesítette a világszervezeteket.

Stílusából kiindulva a thai bokszot tartják az egyik legkeményebb full-kontakt sportágnak, részben amiatt, mert a könyök- és térdütések rendkívül sérülésveszélyesek. Emellett engedélyezett az ölelés, sőt egyes helyeken, amolyan dzsúdós módra, az ellenfél eldobása is. Ököllel ugyanúgy lehet ütni, mint az ökölvívásban, ám a thai boksz lehetővé teszi a fordulásból való ütést is. A sportág jellegzetes mozdulatsora az, amikor az egyik harcos sípcsontjával az ellenfél felső combját vagy bordáit „támadja" meg. A küzdő felek mezítláb harcolnak, a lábukon ún. bokagumit viselnek csak.

A modern thai bokszban tilos ugyanakkor az ellenfelet megfejelni, földön fekve is támadni, valamint a tarkó, a hát és az ágyék sem támadófelület, az azokat érő ütések tehát nem engedélyezettek.
Szatmárnémetiben a thai boksz talán leg(el)ismertebb űzője és oktatója Szűcs Barna, aki a K1 küzdelmek gyakori résztvevője is. Aki kíváncsi erre a férfiasan kemény sportágra, az minden héten hétfőn, szerdán és pénteken a Ioan Slavici iskola tornatermében, kedden és csütörtökön pedig a 15-ös negyedben, a Big Security cég edzőtermében látogathatja meg Szűcs edzéseit. „Akár hobbi szinten, akár versenyszinten érdekli az illetőt, mi szívesen látunk bárkit az edzéseken, minden hétköznap délután hat órától", mondta a mester, aki hozzátette, hogy a gyakorlásokon általában tíz, tizenöt, húszan szoktak lenni.


Muaj thai, azaz a thai boksz, az egyik legkeményebb küzdősport
Muaj thai, azaz a thai boksz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: